Social Icons

-

Tuesday, July 31, 2012

iTR1M - Program Interaktif Tuisyen Rakyat 1Malaysia


KELUARGA berpendapatan rendah dan pencapaian pelajar itu sendiri rendah. Kedua-dua itu adalah kriteria yang menjadi keutamaan syarat program Interaktif Tuisyen Rakyat 1Malaysia (iTR1M) yang dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 28 Jun lalu.

Mahu tidak mahu, ibu bapa mana pun pastinya akan akur beban yang terpaksa dipikul dalam penyediaan tuisyen untuk anak mereka.

Di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur, Petaling Jaya dan Klang, untuk tuisyen Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sahaja boleh mencapai kos RM50 ke RM100 untuk satu subjek. Ia untuk tuisyen yang berkualiti. Kalau ‘sorang-sorang’ tuisyen (panggil guru ke rumah), lagilah mahal.

Katakan seorang pelajar ambil empat mata pelajaran = 4x RM50=RM200. Ah! bagi orang berpendapatan rendah, hendak dikeluarkan RM200 sebulan boleh lari bajet bulananlah. Kalau seorang anak, boleh larat lagi, tetapi bagaimana anak kedua, ketiga dan seterusnya. Akhirnya tak mampu hantar anak ke tuisyen.

Tetapi dengan iTR1M, bajet untuk seorang pelajar dari keseluruhan 10,500 pelajar yang menikmati manfaat program di Selangor, hanyalah RM40 sebulan sekepala daripada peruntukan keseluruhan RM2 juta. Setiap pelajar akan diperuntukkan masa belajar 32 jam sebulan untuk empat subjek (satu subjek 8 jam). Mana nak dapat dengan 32 jam = RM40 seorang. Kos untuk iTR1M ini bagaimanapun adalah percuma, ditanggung penuh oleh kerajaan tanpa mengenakan sebarang caj kepada pelajar.

Bercakap kepada Utusan Malaysia Rabu lalu, Pengerusi Yayasan Guru Malaysia Berhad (YGMB), Tan Sri Alimuddin Mohd. Dom berkata, iTR1M lahir dari keprihatinan YGMB terhadap masa depan pelajar yang terbeban kerana kekangan pendapatan keluarga terutama prestasi diri pelajar itu sendiri.
Jadi, pihak kami telah menyediakan satu kertas konsep kepada Perdana Menteri dan nampaknya beliau tertarik dengan apa yang kita bentangkan. Dan beliau telah meluluskan untuk dilaksanakan program ini di Selangor.
Pada saya, sebenarnya pelajar itu tidak perlu tuisyen, ini dari segi pandangan sebagai seorang pendidik kerana apa yang diajarkan di sekolah sudah mencukupi. Tetapi hari ini orang bercakap tentang kecemerlangan.
Pada saya peperiksaan ini macam orang nak masuk pertandingan sukan...dia perlu buat satu latihan dan percubaan lebih dari kebiasaan. Hari ini kalau nak maju, seseorang itu tidak boleh sekadar cukup makan sahaja," kata beliau.

Selangor, kata beliau, menjadi projek perintis memandangkan taburan pelajar-pelajarnya adalah lebih luas. Maknanya, ada sekolah di tengah bandar, di luar bandar, di kawasan Felda, kawasan nelayan dan juga pertanian. Malah, boleh dikatakan di negeri itu terdapat banyak pusat komuniti yang menyediakan kemudahan komputer termasuk di rumah-rumah pangsa.
Jadi apabila kita buat program rintis di sini (Selangor), kita akan mendapat satu hasil yang memuaskan kerana melibatkan pelbagai jenis latar belakang," katanya.

Bagi program iTR1M di Selangor, ia melibatkan sejumlah 107 buah sekolah di seluruh negeri itu. Masing-masing 77 sekolah rendah terdiri daripada sekolah kebangsaan, SJKC dan SJKT dan 30 sekolah menengah dengan penyertaan 350 guru cemerlang yang dipilih sendiri oleh pengetua dan guru besar sekolah.

Di bawah program ini, calon-calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) akan menggunakan kaedah pembelajaran dan penilaian kendiri secara dalam talian dari rumah, sekolah dan pusat-pusat komuniti. Calon-calon Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) akan dibimbing secara konvensional di beberapa sekolah menengah terpilih.

Calon-calon SPM yang mengambil mata pelajaran Sains Tulen (Biologi dan Matematik Tambahan) akan menggunakan kaedah pembelajaran dan penilaian kendiri secara dalam talian dari rumah.
Di Selangor, boleh dikatakan kesemua 10 daerahnya ada sekolah yang terpilih. Pemilihan sekolah di bawah jabatan pelajaran negeri tetapi kita letakkan kriteria iaitu sekolah yang besar dengan pelajarnya terdiri daripada pelbagai kaum dan ramai ibu bapa yang berpendapatan rendah di situ," katanya.

Kata beliau: “Program ini diadakan pada waktu petang, malam dan hujung minggu. Bagi meluaskan program ini, kita juga bercadang nak adakan seminar dan bengkel peperiksaan. Ini kita akan buat terutamanya untuk SPM nanti. Mungkin sebulan sebelum peperiksaan dengan menjemput pakar-pakar ataupun guru yang berpengalaman dalam peperiksaan.

Dari segi tenaga pengajar, ujar Alimuddin, program iTR1M akan mendapatkan guru yang paling baik dan berpengalaman. Sama ada datang dari sekolah berkenaan, sekolah luar atau guru-guru yang telah bersara.

Bagi guru yang telah bersara, seelok-eloknya tempoh persaraan itu tidak lama - setahun dua sahaja.
“Guru yang telah bersara ini ada kelebihannya kerana mereka tidaklah sesibuk guru yang masih mengajar di sekolah. Untuk ini, kita akan minta mereka turut datang ke rumah pelajar untuk akses dengan ibu bapa.
Guru-guru ini boleh beri panduan kepada ibu bapa. Jika melihat kepada keadaan sekitar dalam rumah, barangkali kemungkinan ada gangguan, seperti banyak masa dibazirkan menonton televisyen atau pelajar terpaksa pula menjaga adik kecilnya sehingga mengganggu pembelajaran. Dalam konteks ini, guru berkenaan boleh bercakap dengan ibu bapa soal kekangan ini, bagaimanapun ia bergantung kepada kesedaran keluarga itu sendiri," katanya.

Alimuddin seperti mana imej pendidik yang jujur terpapar pada perawakannya enggan mengulas lanjut ketika ditanya berhubung dakwaan Kerajaan PKR Selangor bahawa iTR1M seolah-olah ‘mengganggu’ Program Tuisyen Rakyat Selangor (PTRS). Beliau bagaimanapun meminta semua pihak merenung perkara ini.
Sebenarnya kita umpama tak terbuat (program tuisyen ini) kerana di seluruh negara ketika ini ada 5.3 juta pelajar. Daripada jumlah itu, hampir sejuta pelajar sahaja berada di Selangor. Tuisyen ini memang kita alu-alukan sesiapa sahaja nak buat. Bagi saya kalau ada 10 badan mengendalikan ini sudah cukup bagus kerana pelajar ramai datang daripada keluarga yang pelbagai latar belakang.
Jadi, kalau kerajaan Selangor kata kita ‘bertembung’ atau bertindan ke, itu tidak tepat kerana di Selangor ini pelajar sekolahnya ramai," katanya.

Apa pun Alimuddin tidak mahu melayan ‘provokasi’ pakatan pembangkang itu. iTR1M adalah lambang kesungguhan, komitmen dan keprihatinan Perdana Menteri terhadap nasib pelajar yang kurang bernasib baik. Ia sama seperti mana usaha Najib menggerakkan semua produk berjenama 1Malaysia di hujungnya - tayar, bantuan rakyat, klinik, kedai dan banyak lagi.

Perkembangan iTR1M akan dipantau untuk memastikan kualiti guru dan penambahbaikan pelajar ketara. Selepas Selangor, ia akan diperluaskan ke negeri lain. Tidak timbul soal ketirisan dalam iTR1M kerana tiga pegawai daripada YGMB dipastikan akan turun ke setiap sekolah setiap hari sama ada petang, malam atau hujung minggu.

Di sini, mereka akan mendapatkan laporan-laporan lengkap daripada guru-guru yang mengajar, pengetua atau guru besar sekolah berkenaan. iTR1M digerakkan seminggu lebih awal pada 18 Jun sebelum pelancaran oleh Perdana Menteri. Dikatakan respons daripada ibu bapa cukup mengujakan. Tidak ada program seumpamanya di dunia seperti iTR1M.

No comments:

Post a Comment

Senarai Sekolah 1 Malaysia

Isi menu tab 2
Isi menu tab 3
Isi menu tab 4
 1. SMK Derma
 2. SM Sains Syed Tuanku Putra
 3. SMK Jitra
 4. SMK Agama Baling
 5. SMK Sultan Badlishah
 6. SM Sultan Abdul Halim
 7. SM Sains Sultan Mohammad Jiwa
 8. SM Sains Pokok Sena
 9. SMK Abdullah Munsyi
 10. SMK Dato’ Onn
 11. SM Sains Tun Syed Sheh Shahabudin
 12. SMK King Edward VII
 13. SM Clifford
 14. SMK Seri Perak
 15. SMK Tengku Menteri
 16. SMK Raja Permaisuri Bainun
 17. SM Sains Raja Tun Azlan Shah
 18. Sekolah Tuanku Abdul Rahman
 19. Kolej Melayu Kuala Kangsar
 20. SM Sains Teluk Intan
 21. SMK Victoria
 22. SMK Taman Tun Dr. Ismail
 23. SMK Aminuddin Baki
 24. SM Sains Selangor
 25. SMK Seri Bintang Utara
 26. SMK Seri Bintang Selatan
 27. SK Seri Bintang Utara
 28. SK Seri Bintang Selatan
 29. SMK(P) Sri Aman
 30. SMK Sungai Besar
 31. SMK Bandar Baru Bangi
 32. SMK Kuala Kubu Bharu
 33. SMK Telok Datok
 34. Kolej Islam Sultan Alam Shah
 35. SM Agama Persekutuan Kajang
 36. SM Sains Kuala Selangor
 37. SMK Sungai Pusu
 38. SMK Putrajaya 1, Presint 8
 39. Sekolah Alam Shah, Putrajaya
 40. Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya
 41. SK Putrajaya 1, Presint 8
 42. SK Putrajaya 2, Presint 9
 43. SMK Dato’Sedia Raja
 44. SMK Bandar Baru Serting (FELDA)
 45. SM Agama Persekutuan Labu
 46. Kolej Tunku Kurshiah
 47. Sekolah Dato Abdul Razak
 48. SM Sains Tuanku Jaafar
 49. SMK Abdul Rahman Talib
 50. SMK Seri Pekan
 51. SM Sains Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan
 52. SM Sains Tengku Abdullah
 53. SMKA Tengku Ampuan Hajjah Afzan
 54. Sekolah Sultan Haji Ahmad Shah, Pekan
 55. SMK Dato’Dol Said
 56. SMS Muzaffar Shah
 57. SMK Tun Habab
 58. SMK Dato’ Sri Amar Diraja
 59. SM Sains Muar
 60. SM Sains Johor, Kluang
 61. Sekolah Tun Fatimah
 62. SM Sains Kota Tinggi
 63. SMK Agama Segamat
 64. SMK Dato’ Penggawa Barat
 65. SMK (P) Temenggong Ibrahim
 66. SMK Matang
 67. SM Sains Sultan Mahmud
 68. SM Sains Dungun
 69. SMKA Sheikh Abdul Malek
 70. SMK Kamil
 71. SM Dato Ahmed Maher
 72. SM Sains Tengku Muhamad Faris Petra
 73. SM Sains Machang
 74. SMKA Naim Libanat
 75. SM Sains Pasir Puteh
 76. SMK Elopura
 77. SMK Pengiran Omar
 78. SMK Tenom
 79. SM Sains Sabah Kota Kinabalu
 80. SM Sains Lahad Datu
 81. SMK Labuan
 82. SM Sains Labuan
 83. Kolej Datuk Patinggi Abang Haji Abdillah
 84. Kolej Tun Datu Tuanku Haji Bujang
 85. SMK Bahasa Malaysia
 86. SMK Three Rivers
 87. SM Sains Kuching
 88. SM Sains Miri, Sarawak
 

Sample text

Sample Text

Sekiranya anda ingin berkongsi informasi yang sahih mengenai pendidikan di Malaysia, sila email ke alamat ensiklopediapendidikan@gmail.com Majulah Dunia Pendidikan Untuk Agama Bangsa & Negara