Social Icons

-

Tuesday, October 2, 2012

Fatimah Hamid Don penerima anugerah Tokoh Wanita 2012PETALING JAYA: Tokoh pendidikan terulung negara, Puan Sri Dr Fatimah Hamid Don tidak menyangka jasa beliau membantu pembangunan bidang pendidikan negara masih dihargai apabila dipilih sebagai penerima Anugerah Tokoh Wanita 2012 pada sambutan Hari Wanita peringkat kebangsaan yang diadakan di sini, hari ini. 

Anugerah disampaikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang juga pemangku Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat sempena majlis sambutan Hari Wanita 2012 peringkat kebangsaan di sini.
Mengimbas kembali kemajuan yang dicapai kaum wanita di negara ini, Fatimah yang juga wanita Melayu pertama mendapat Ijazah Doktor Falsafah (Phd), berkata beliau gembira dengan pencapaian wanita masa kini, yang mampu bersaing dengan lelaki dalam pelbagai bidang termasuk bidang kerjaya yang sebelum ini dikuasai golongan lelaki seperti sektor korporat. 

"Wanita sekarang lebih maju dan saya kagum dengan mereka. Lepasan universiti juga ramai terdiri daripada golongan wanita. Mereka ini bukan sahaja mempunyai kerjaya, tetapi pada masa sama menjaga keluarga. 

"Ini sesuatu yang tidak pernah saya impikan," katanya ketika ditemui pemberita. 

Tokoh berusia 79 tahun itu juga menasihatkan golongan wanita untuk terus berani merebut peluang untuk memajukan diri memandangkan kerajaan banyak menyediakan peluang untuk memastikan wanita tidak ketinggalan dalam arus pembangunan. 

"Wanita harus meneruskan perjuangan. Jika mereka mempunyai minat dan kebolehan, mereka harus terus berjuang dan hadapi cabaran baru untuk menambahkan pengetahuan. Wanita perlu berani merebut peluang yang ada," katanya. 
Sambutan Hari Wanita juga mempunyai nilai tersendiri buat Fatimah memandangkan beliau terlibat secara langsung pada sambutan Hari Wanita pertama di Malaysia, iaitu pada 25 Ogos 1962. 

"Hadir pada hari ini membuatkan saya teringat kenangan menyusun kerusi beramai-ramai pada jam 4 pagi untuk dijadikan tempat duduk mereka yang hadir, dan kami berjaya menjemput Perdana Menteri Pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj untuk hadir ke sambutan itu," katanya. 

Pemberian anugerah ini lebih manis untuk Fatimah apabila beliau berkongsi pentas dengan dua lagi sahabatnya yang turut sama memperjuangkan hak wanita sejak era kemerdekaan, iaitu Datuk F.R Bhupalan dan Puan Seri Sukumari Sekhar. 

Bhupalan, 85, yang juga seorang guru mencatat sejarah sebagai pengasas, pendorong dan penggerak kepada beberapa pertubuhan wanita termasuk penubuhan Kesatuan Guru-Guru Wanita untuk semua guru wanita tanpa mengira bangsa atau cara latihan yang diterima oleh seseorang guru. 

Ibu kepada tiga anak itu juga diingati atas nasihatnya yang kekal digunakan iaitu, "adalah penting bagi seorang wanita bekerjaya dan berkeluarga untuk mencari keseimbangan dalam karier, keluarga dan tanggungjawab kemasyarakatan untuk kehidupan harmoni". 

"Ada wanita yang mempunyai pendidikan tinggi tetapi memilih untuk tidak bekerja untuk menjaga anak. Wanita sebegini seharusnya membuat pilihan yang bijak. Kami pada masa dahulu juga membesarkan anak, tetapi tetap tidak mahu ketinggalan menyumbangkan jasa kepada negara," katanya. 

Beliau juga menasihatkan wanita yang berhadapan dengan diskriminasi di tempat kerja agar tidak mudah mengalah kerana perkara itu bukan sesuatu yang baru dan pernah diperjuangkan beliau dan rakan-rakan yang menuntut guru wanita diberi penghormatan dan gaji yang sama. 

Sementara itu, Puan Sri Sukumari Sekhar, 79, yang aktif dalam Majlis Kebangsaan Pertubuhan-Pertubuhan Wanita Malaysia ketika ditemui, berkata wanita masa kini perlu meletakkan diri pada tahap yang sama tinggi dengan lelaki, selain harus berani bersaing. 

Selain tiga tokoh itu, anugerah berkenaan turut diberi kepada wanita pertama yang dilantik sebagai Menteri Kabinet Malaysia, Allahyarhamah Tun Fatimah Hashim atas jasa dan pengorbanan beliau dalam memperjuangkan kemerdekaan negara dan memajukan penglibatan wanita dalam bidang politik. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Senarai Sekolah 1 Malaysia

Isi menu tab 2
Isi menu tab 3
Isi menu tab 4
 1. SMK Derma
 2. SM Sains Syed Tuanku Putra
 3. SMK Jitra
 4. SMK Agama Baling
 5. SMK Sultan Badlishah
 6. SM Sultan Abdul Halim
 7. SM Sains Sultan Mohammad Jiwa
 8. SM Sains Pokok Sena
 9. SMK Abdullah Munsyi
 10. SMK Dato’ Onn
 11. SM Sains Tun Syed Sheh Shahabudin
 12. SMK King Edward VII
 13. SM Clifford
 14. SMK Seri Perak
 15. SMK Tengku Menteri
 16. SMK Raja Permaisuri Bainun
 17. SM Sains Raja Tun Azlan Shah
 18. Sekolah Tuanku Abdul Rahman
 19. Kolej Melayu Kuala Kangsar
 20. SM Sains Teluk Intan
 21. SMK Victoria
 22. SMK Taman Tun Dr. Ismail
 23. SMK Aminuddin Baki
 24. SM Sains Selangor
 25. SMK Seri Bintang Utara
 26. SMK Seri Bintang Selatan
 27. SK Seri Bintang Utara
 28. SK Seri Bintang Selatan
 29. SMK(P) Sri Aman
 30. SMK Sungai Besar
 31. SMK Bandar Baru Bangi
 32. SMK Kuala Kubu Bharu
 33. SMK Telok Datok
 34. Kolej Islam Sultan Alam Shah
 35. SM Agama Persekutuan Kajang
 36. SM Sains Kuala Selangor
 37. SMK Sungai Pusu
 38. SMK Putrajaya 1, Presint 8
 39. Sekolah Alam Shah, Putrajaya
 40. Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya
 41. SK Putrajaya 1, Presint 8
 42. SK Putrajaya 2, Presint 9
 43. SMK Dato’Sedia Raja
 44. SMK Bandar Baru Serting (FELDA)
 45. SM Agama Persekutuan Labu
 46. Kolej Tunku Kurshiah
 47. Sekolah Dato Abdul Razak
 48. SM Sains Tuanku Jaafar
 49. SMK Abdul Rahman Talib
 50. SMK Seri Pekan
 51. SM Sains Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan
 52. SM Sains Tengku Abdullah
 53. SMKA Tengku Ampuan Hajjah Afzan
 54. Sekolah Sultan Haji Ahmad Shah, Pekan
 55. SMK Dato’Dol Said
 56. SMS Muzaffar Shah
 57. SMK Tun Habab
 58. SMK Dato’ Sri Amar Diraja
 59. SM Sains Muar
 60. SM Sains Johor, Kluang
 61. Sekolah Tun Fatimah
 62. SM Sains Kota Tinggi
 63. SMK Agama Segamat
 64. SMK Dato’ Penggawa Barat
 65. SMK (P) Temenggong Ibrahim
 66. SMK Matang
 67. SM Sains Sultan Mahmud
 68. SM Sains Dungun
 69. SMKA Sheikh Abdul Malek
 70. SMK Kamil
 71. SM Dato Ahmed Maher
 72. SM Sains Tengku Muhamad Faris Petra
 73. SM Sains Machang
 74. SMKA Naim Libanat
 75. SM Sains Pasir Puteh
 76. SMK Elopura
 77. SMK Pengiran Omar
 78. SMK Tenom
 79. SM Sains Sabah Kota Kinabalu
 80. SM Sains Lahad Datu
 81. SMK Labuan
 82. SM Sains Labuan
 83. Kolej Datuk Patinggi Abang Haji Abdillah
 84. Kolej Tun Datu Tuanku Haji Bujang
 85. SMK Bahasa Malaysia
 86. SMK Three Rivers
 87. SM Sains Kuching
 88. SM Sains Miri, Sarawak
 

Sample text

Sample Text

Sekiranya anda ingin berkongsi informasi yang sahih mengenai pendidikan di Malaysia, sila email ke alamat ensiklopediapendidikan@gmail.com Majulah Dunia Pendidikan Untuk Agama Bangsa & Negara