Social Icons

-

Thursday, March 29, 2012

Yayasan Pelajaran Johor (YPJ)


Kerajaan negeri Johor dalam tahun 1982 telah membentuk Yayasan Pelajaran Johor melalui Enakmen No. 8 Tahun 1982 bagi menguruskan keperluan pembiayaan pinjaman/biasiswa bagi penuntut-penuntut negeri Johor yang berkelayakan melanjutkan pendidikan mereka di Institusi-institusi Pendidikan Tinggi di dalam dan di luar negeri. Usaha mewujudkan Yayasan Pelajaran Johor dengan objektif tersebut pada ketika ini dirasakan amat perlu memandangkan jumlah penuntut-penuntut negeri Johor yang berkeupayaan sedemikian kian bertambah hingga memerlukan dibentuk sebuah badan khusus untuk mengelolakan bantuan berupa pinjaman dan biasiswa bagi mereka.

Pembiayaan bantuan yang berupa pinjaman dan biasiswa bagi penuntut negeri Johor mempunyai sejarah yang panjang. Pada tahun 50an dan 60an dimana jumlah penuntut yang melanjutkan pendidikan di Institusi-institusi Pendidikan Tinggi adalah kecil, kerajaan negeri meletakkan tanggungjawab mengelolakan pinjaman/biasiswa di bawah pentadbiran pejabat Setiausaha Kerajaan Johor. Antara biasiswa-biasiswa kerajaan yang pernah dikeluarkan pada waktu itu ialah Biasiswa Sultan Ibrahim, Biasiswa Kenangan Dato' Onn, Biasiswa Perkhidmatan Tadbir Negeri Johor.

Apabila jumlah penuntut berlipat kali ganda, Yayasan Pelajaran Johor telah diwujudkan melalui Enakmen No 8 Tahun 1982. Urusan pengeluaran pinjaman/biasiswa masih dikekalkan dibawah pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Johor. Hampir kesemua pembiayaan bantuan tersebut diperolehi melalui hasil konsesi balak dan pinjaman kerajaan negeri. Hanyalah pada tahun 1986 Yayasan Pelajaran Johor digerakkan sebagai satu entiti dan dilepaskan daripada pentadbiran pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Johor. Awal kegiatan Yayasan Pelajaran Johor sebagaimana yang dinyatakan, tertumpu kepada perolehan daripada konsesi balak disamping perolehan-perolehan kecil daripada kegiatan ekonomi yang lain.

Bermula daripada kegiatan ekonomi yang sederhana, Yayasan Pelajaran Johor telah berjaya menggerakkan beraneka jenis projek-projek ekonomi yang lebih besar. Diantaranya adalah termasuk hotel-hotel, pusat-pusat pelancongan, rancangan perumahan, ladang-ladang dan pelaburan saham. Hasil pelaburan Yayasan Pelajaran Johor yang sebanyak lebih kurang RM5 juta setahun dalam tahun 1983 kini telah meningkat kepada lebih RM25 juta untuk tahun 1993 dan Yayasan Pelajaran Johor dijangka berupaya memperolehi lebih daripada RM35 juta pada tahun 1994.

Namun demikian, kegiatan-kegiatan ekonomi Yayasan Pelajaran Johor tidak dapat digerakkan dengan lancar memandangkan bagi sebuah agensi kerajaan, kegiatan-kegiatannya serta peranan pegawai-pegawai yang berkhidmat dengannya masih tertakluk kuat kepada berbagai-bagai aturan dan peraturan kerajaan maka dengan itu Lembaga Yayasan Pelajaran Johor telah bermesyurat bertarikh 26hb Mei 1992 untuk mengambil keputusan dalam mengkaji semula kegiatan Yayasan Pelajaran Johor agar dapat mencari jalan supaya ianya dapat beroperasi sebagai sebuah badan komersil.


Objektif YPJ:
 • Menaja dan memberi peluang untuk mendapatkan pelajaran dikalangan rakyat negeri Johor dan warganegara Malaysia yang menetap di  dalam Negeri
 • Memberi atau menguruskan pemberian biasiswa, pinjaman, bantuan kewangan atau pelajaran dari badan-badan lain kepada rakyat Negeri Johor atau warganegara Malaysia yang menetap di dalam Negeri bagi membolehkan mereka mengikuti pelajaran.
 • Meluaskan bidang bagi rakyat Negeri dan warganegara Malaysia yang menetap di dalam Negeri di dalam mana-mana institusi pendidikan tinggi diserata dunia.


Fungsi YPJ:
 • Mengurus pemberian biasiswa, pinjaman dan bantuan pelajaran kepada rakyat Negeri Johor dan warganegara Malaysia yang menetap di negeri ini melanjutkan pelajaran dari peringkat sekolah menegah hingga ke pusat-pusat pengajian tinggi tempatan dan luar negara;
 • Menguruskan kutipan bayaran balik pinjaman daripada pelajar YPJ yang telah tamat pengajian;
 • Mengadakan kemudahan bagi rakyat negeri Johor mengikut kursus atau latihan kemahiran untuk meningkatkan peluang kerjaya, perniagaan dan kemahiran.


Misi YPJ
Misi Yayasan Pelajaran Johor adalah untuk menghasilkan perkhidmatan yang cekap dan berkesan dalam urusan Pemberian Pinjaman dan Biasiswa, Bayaran Balik Pinjaman dan Program Kecemerlangan Pelajaran.


Visi YPJ
Yayasan Pelajaran Johor berazam untuk menjadi pusat kecemerlangan pendidikan dalam Pemberian Pinjaman dan Biasiswa, Bayaran Balik Pinjaman dan Program Kecemerlangan Pelajaran serta berazam untuk melahirkan perkhidmatan yang cekap dan berkesan.


Yayasan Pelajaran Johor ialah sebuah perbadanan yang ditubuhkan oleh Kerajaan negeri Johor melalui Enakmen No. 8, tahun 1982 yang berperanan utama di dalam bidang pelajaran dan pendidikan bagi pembangunan sosial.

Tujuan penubuhan Yayasan Pelajaran Johor sebagaimana yang terkandung di dalam Seksyen 5, Enakmen No. 8, tahun 1982 adalah seperti berikut:
i. Untuk dengan aktifnya menaja membaikkan peluang mendapatkan pelajaran di kalangan rakyat Johor khasnya dan Malaysia amnya.
ii. Untuk memberi atau menguruskan pemberian oleh badan-badan lain pinjaman-pinjaman atau bantuan kewangan atau pelajaran kepada rakyat.
iii. Untuk meluaskan peluang bidang pelajaran bagi rakyat di dalam mana-mana pelajaran tinggi di serata dunia.

Dasar Ekonomi Baru merupakan satu program pembangunan yang menyeluruh. Dasar Ekonomi baru muncul sebagai satu penyelesaian kepada masalah-masalah sosial yang mempunyai punca dan implikasi ekonomi. Dengan kesedaran bahawa pelajaran dan kemahiran adalah kunci kepada kemajuan masyarakat, strategi-strategi Dasar Ekonomi Baru dipertingkatkan bagi memberi penekanan ke atas bidang pendidikan dan pelajaran.


Senarai Sekolah 1 Malaysia

Isi menu tab 2
Isi menu tab 3
Isi menu tab 4
 1. SMK Derma
 2. SM Sains Syed Tuanku Putra
 3. SMK Jitra
 4. SMK Agama Baling
 5. SMK Sultan Badlishah
 6. SM Sultan Abdul Halim
 7. SM Sains Sultan Mohammad Jiwa
 8. SM Sains Pokok Sena
 9. SMK Abdullah Munsyi
 10. SMK Dato’ Onn
 11. SM Sains Tun Syed Sheh Shahabudin
 12. SMK King Edward VII
 13. SM Clifford
 14. SMK Seri Perak
 15. SMK Tengku Menteri
 16. SMK Raja Permaisuri Bainun
 17. SM Sains Raja Tun Azlan Shah
 18. Sekolah Tuanku Abdul Rahman
 19. Kolej Melayu Kuala Kangsar
 20. SM Sains Teluk Intan
 21. SMK Victoria
 22. SMK Taman Tun Dr. Ismail
 23. SMK Aminuddin Baki
 24. SM Sains Selangor
 25. SMK Seri Bintang Utara
 26. SMK Seri Bintang Selatan
 27. SK Seri Bintang Utara
 28. SK Seri Bintang Selatan
 29. SMK(P) Sri Aman
 30. SMK Sungai Besar
 31. SMK Bandar Baru Bangi
 32. SMK Kuala Kubu Bharu
 33. SMK Telok Datok
 34. Kolej Islam Sultan Alam Shah
 35. SM Agama Persekutuan Kajang
 36. SM Sains Kuala Selangor
 37. SMK Sungai Pusu
 38. SMK Putrajaya 1, Presint 8
 39. Sekolah Alam Shah, Putrajaya
 40. Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya
 41. SK Putrajaya 1, Presint 8
 42. SK Putrajaya 2, Presint 9
 43. SMK Dato’Sedia Raja
 44. SMK Bandar Baru Serting (FELDA)
 45. SM Agama Persekutuan Labu
 46. Kolej Tunku Kurshiah
 47. Sekolah Dato Abdul Razak
 48. SM Sains Tuanku Jaafar
 49. SMK Abdul Rahman Talib
 50. SMK Seri Pekan
 51. SM Sains Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan
 52. SM Sains Tengku Abdullah
 53. SMKA Tengku Ampuan Hajjah Afzan
 54. Sekolah Sultan Haji Ahmad Shah, Pekan
 55. SMK Dato’Dol Said
 56. SMS Muzaffar Shah
 57. SMK Tun Habab
 58. SMK Dato’ Sri Amar Diraja
 59. SM Sains Muar
 60. SM Sains Johor, Kluang
 61. Sekolah Tun Fatimah
 62. SM Sains Kota Tinggi
 63. SMK Agama Segamat
 64. SMK Dato’ Penggawa Barat
 65. SMK (P) Temenggong Ibrahim
 66. SMK Matang
 67. SM Sains Sultan Mahmud
 68. SM Sains Dungun
 69. SMKA Sheikh Abdul Malek
 70. SMK Kamil
 71. SM Dato Ahmed Maher
 72. SM Sains Tengku Muhamad Faris Petra
 73. SM Sains Machang
 74. SMKA Naim Libanat
 75. SM Sains Pasir Puteh
 76. SMK Elopura
 77. SMK Pengiran Omar
 78. SMK Tenom
 79. SM Sains Sabah Kota Kinabalu
 80. SM Sains Lahad Datu
 81. SMK Labuan
 82. SM Sains Labuan
 83. Kolej Datuk Patinggi Abang Haji Abdillah
 84. Kolej Tun Datu Tuanku Haji Bujang
 85. SMK Bahasa Malaysia
 86. SMK Three Rivers
 87. SM Sains Kuching
 88. SM Sains Miri, Sarawak
 

Sample text

Sample Text

Sekiranya anda ingin berkongsi informasi yang sahih mengenai pendidikan di Malaysia, sila email ke alamat ensiklopediapendidikan@gmail.com Majulah Dunia Pendidikan Untuk Agama Bangsa & Negara