Social Icons

-

Tuesday, September 14, 2010

Pasukan Penyelamat Bahasa Inggeris

RAKYAT Malaysia yang menghadapi sebarang masalah dalam Bahasa Inggeris, baik dari aspek pertuturan atau pemahaman, atau mungkin mahu mendapatkan tip dan bahan yang diperlukan dalam proses pembelajaran dan pengajaran Bahasa Inggeris boleh mengajukan pertanyaan kepada anggota Pasukan Penyelamat Bahasa Inggeris (ERT) mulai sekarang.

Pasukan yang dianggotai guru-guru British Council yang berpusat di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang itu sedang dalam misi membantu seberapa ramai rakyat Malaysia yang menghadapi masalah dalam penguasaan bahasa Inggeris.

Melalui inisiatif ini juga, British Council menawarkan ganjaran kepada orang ramai yang dapat mengesan kesilapan penggunaan bahasa Inggeris di merata-rata tempat di seluruh negara!

Kumpulan ERT kini menawarkan khidmat nasihat, memberi hadiah dan menyeru orang ramai menyertai misi meningkatkan kesedaran dan memantapkan penguasaan bahasa terebut dalam semua peringkat melalui laman web, www.englishrescueteam.com.

Menurut Pengarah baru Perkhidmatan Bahasa Inggeris British Council, Sam Ayton, sejak beberapa dekad lalu, British Council membantu penguasaan bahasa Inggeris rakyat Malaysia melalui pelbagai cara dan usaha.

"Sejak beberapa tahun lalu, usaha ini diperluaskan dengan kerjasama Kementerian Pelajaran dan sektor korporat untuk melatih guru-guru di seluruh negara menyediakan material mengajar bahasa Inggeris dalam talian.

"Kerjasama pintar dengan sekolah-sekolah di Malaysia dan luar negara juga dilaksanakan selain menganjurkan bengkel dengan ibu bapa bagi membantu mereka mengajar bahasa Inggeris untuk anak-anak di rumah.

"Kami juga mengendalikan Pusat Mengajar yang sangat popular di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang. Di pusat tersebut, kami menyediakan teknik latihan dan pengajaran bahasa Inggeris yang bermutu kepada kanak-kanak, golongan dewasa dan profesional, katanya.

Tambahnya, ERT adalah inisiatif terbaru yang cukup menyeronokkan yang dapat menjangkau lebih ramai rakyat Malaysia.

"Projek ini membolehkan kami berhubung dan berinteraksi dengan siapa saja di Malaysia yang mahu meningkatkan tahap penguasaan Bahasa Inggeris mereka. Guru kami sangat teruja untuk berinteraksi dengan orang ramai biarpun sekadar berkongsi tip dan menjawab soalan-soalan spesifik yang diutarakan," ujarnya.

Laman web yang mudah digunakan terbahagi kepada empat seksyen. Seksyen Log Book adalah laman yang membolehkan guru bahasa Inggeris berbicara mengenai pelbagai isu berkaitan bahasa Inggeris. Seksyen ini memberi peluang kepada orang ramai berkongsi pandangan guru bahasa Inggeris British Council dan pengalaman mereka mengajar bahasa tersebut.

Laman Grammar Guru pula adalah laman popular untuk sesiapa sahaja mengemukakan soalan mengenai tatabahasa. Pertanyaan itu akan dijawab oleh guru bahasa Inggeris British Council.

Ayton berkata, sejak laman web itu diperkenalkan, banyak soalan menarik diterima daripada pembaca.

Betul atau salah

"Banyak soalan membabitkan kesilapan penggunaan bahasa Inggeris yang sering dilihat, didengari atau dituturkan di kalangan masyarakat. Laman web ini membenarkan sesiapa saja mengemukakan soalan tanpa perlu bimbang sama ada bahasa Inggeris yang digunakan betul atau salah.

"Lebih menyeronokkan, laman English S.O.S menyediakan pertandingan yang mengajak orang ramai memuat naik imej yang memaparkan penggunaan bahasa Inggeris yang salah. Mereka berpeluang memenangi baucar MPH setiap dua minggu dan iPod Touch setiap tiga bulan," ujarnya.

Laman ERT Podcasts pula mengandungi beberapa siri klip rakaman yang dirakamkan guru bahasa Inggeris British Council. Melalui tayangan Podcast itu, mereka berkongsi pengalaman peribadi dalam pembelajaran dan pengajaran bahasa Inggeris selain berkongsi tip dan anekdot menarik.

"Kami sering mengemas kini laman web bagi memasukkan maklumat dan bahan berguna kepada ibu bapa, kumpulan pelajar dewasa dan guru-guru. Jadi, kami menggalakkan orang ramai untuk terus melawat laman web ini untuk mencuba perkara baru dan menarik yang dicadangkan selain berkomunikasi dengan guru bahasa Inggeris kami," katanya.

Orang ramai juga boleh mengikuti perkembangan guru bahasa Inggeris kami di Twitter@MYBC_teacher bagi mendapatkan tip atau taktik, malah untuk bertanyakan soalan berkaitan.

Orang ramai juga boleh menjadi ahli kepada laman British Council Malaysia di laman sosial, Facebook. Ini membolehkan mereka mendapat maklum balas mengenai perkembangan terbaru di British Council, selain akses kepada laman web Pasukan Penyelamat Bahasa Inggeris.

Visual kempen ini memaparkan guru bahasa Inggeris British Council sendiri.

Pengarah Pemasaran dan Komunikasi British Council, Reezal Esa, berkata laman web Pasukan Penyelamat Bahasa Inggeris membolehkan guru bahasa Inggeris menawarkan kepakaran mereka di luar bilik darjah melalui pendekatan yang lebih meluas dan berkesan.

"Kami berharap dapat memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk terus belajar dan meningkatkan tahap penguasaan bahasa Inggeris mereka. Kami fikir ini adalah cara yang mudah tetapi amat menyeronokkan," katanya.

No comments:

Post a Comment

Senarai Sekolah 1 Malaysia

Isi menu tab 2
Isi menu tab 3
Isi menu tab 4
 1. SMK Derma
 2. SM Sains Syed Tuanku Putra
 3. SMK Jitra
 4. SMK Agama Baling
 5. SMK Sultan Badlishah
 6. SM Sultan Abdul Halim
 7. SM Sains Sultan Mohammad Jiwa
 8. SM Sains Pokok Sena
 9. SMK Abdullah Munsyi
 10. SMK Dato’ Onn
 11. SM Sains Tun Syed Sheh Shahabudin
 12. SMK King Edward VII
 13. SM Clifford
 14. SMK Seri Perak
 15. SMK Tengku Menteri
 16. SMK Raja Permaisuri Bainun
 17. SM Sains Raja Tun Azlan Shah
 18. Sekolah Tuanku Abdul Rahman
 19. Kolej Melayu Kuala Kangsar
 20. SM Sains Teluk Intan
 21. SMK Victoria
 22. SMK Taman Tun Dr. Ismail
 23. SMK Aminuddin Baki
 24. SM Sains Selangor
 25. SMK Seri Bintang Utara
 26. SMK Seri Bintang Selatan
 27. SK Seri Bintang Utara
 28. SK Seri Bintang Selatan
 29. SMK(P) Sri Aman
 30. SMK Sungai Besar
 31. SMK Bandar Baru Bangi
 32. SMK Kuala Kubu Bharu
 33. SMK Telok Datok
 34. Kolej Islam Sultan Alam Shah
 35. SM Agama Persekutuan Kajang
 36. SM Sains Kuala Selangor
 37. SMK Sungai Pusu
 38. SMK Putrajaya 1, Presint 8
 39. Sekolah Alam Shah, Putrajaya
 40. Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya
 41. SK Putrajaya 1, Presint 8
 42. SK Putrajaya 2, Presint 9
 43. SMK Dato’Sedia Raja
 44. SMK Bandar Baru Serting (FELDA)
 45. SM Agama Persekutuan Labu
 46. Kolej Tunku Kurshiah
 47. Sekolah Dato Abdul Razak
 48. SM Sains Tuanku Jaafar
 49. SMK Abdul Rahman Talib
 50. SMK Seri Pekan
 51. SM Sains Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan
 52. SM Sains Tengku Abdullah
 53. SMKA Tengku Ampuan Hajjah Afzan
 54. Sekolah Sultan Haji Ahmad Shah, Pekan
 55. SMK Dato’Dol Said
 56. SMS Muzaffar Shah
 57. SMK Tun Habab
 58. SMK Dato’ Sri Amar Diraja
 59. SM Sains Muar
 60. SM Sains Johor, Kluang
 61. Sekolah Tun Fatimah
 62. SM Sains Kota Tinggi
 63. SMK Agama Segamat
 64. SMK Dato’ Penggawa Barat
 65. SMK (P) Temenggong Ibrahim
 66. SMK Matang
 67. SM Sains Sultan Mahmud
 68. SM Sains Dungun
 69. SMKA Sheikh Abdul Malek
 70. SMK Kamil
 71. SM Dato Ahmed Maher
 72. SM Sains Tengku Muhamad Faris Petra
 73. SM Sains Machang
 74. SMKA Naim Libanat
 75. SM Sains Pasir Puteh
 76. SMK Elopura
 77. SMK Pengiran Omar
 78. SMK Tenom
 79. SM Sains Sabah Kota Kinabalu
 80. SM Sains Lahad Datu
 81. SMK Labuan
 82. SM Sains Labuan
 83. Kolej Datuk Patinggi Abang Haji Abdillah
 84. Kolej Tun Datu Tuanku Haji Bujang
 85. SMK Bahasa Malaysia
 86. SMK Three Rivers
 87. SM Sains Kuching
 88. SM Sains Miri, Sarawak
 

Sample text

Sample Text

Sekiranya anda ingin berkongsi informasi yang sahih mengenai pendidikan di Malaysia, sila email ke alamat ensiklopediapendidikan@gmail.com Majulah Dunia Pendidikan Untuk Agama Bangsa & Negara