Kementerian Pelajaran Malaysia amat prihatin dengan
tahap pengurusan kantin sekolah dan berusaha meningkatkan kualiti pengurusan dn
perkhismatan dari semasa ke semasa. Hal ini demikian kerana kantin sekolah
merupakan sumber utama bagi murid mendapatkan keperluan makanan semasa mereka
berada di sekolah. Justeru itu adalah sangat penting bahan-bahan makanan yang
dijual di kantin sekolah sentiasa selamat dimakan, bersih dan berkhasiat.
Konsep makanan seimbang yang berkualiti dan mengenyangkan perlu diutamakan.
Selain daripada mutu makanan itu sendiri, faktor kebersihan dan suasana kantin
yang ceria perlu dititikberatkan.
Peranan Jawatankuasa Kantin di semua peringkat
adalah amat penting dalam menentukan kejayaan pelaksanaan garis panduan ini.
Pihak Pengurusan sekolah akan memastikan segala proses prosedur berkaitan
perjanjian, kontrak dan memorandum persefahaman dipatuhi, sementara pihak pengusaha
kantin pula dapat melaksanakan peranan dan tanggungjawab sebagai pengusaha
kantin sekolah yang cemerlang. Ini adalah kerana tujuan utama mengadakan kantin
di sekolah adalah untuk menyediakan makanan yang berkhasiat kepada murid-murid
bagi kepetingan tumbesaran dan perkembangan dari aspek jasmani, emosi, rohani,
intelek dan sosial semasa mereka berada di sekolah. Adalah menjadi
tanggungjawab pihak sekolah dan pengusaha kantin bagi memastikan hanya makanan
yang bersih, selamat, berkhasiat, segar dan mengenyangkan sahaja dijual di
kantin sekolah.
Pengurusan sesebuah kantin sekolah adalah merupakan
tanggungjawab bersama Pengetua atau Guru Besar, Guru Penolong Kanan (Hal Ehwal
Murid) dan pengusaha kantin. Pihak sekolah hendaklah menyelia keadaan kantin
dengan rapi bagi memastikan penyelenggaraan dan kemudahan-kemudahan kantin
sentiasa terkawal. Untuk menyelaraskan tanggungjawab tersebut sesebuah
jawatankuasa kantin sekolah hendaklah ditubuhkan.
Setiap sekolah yang mempunyai kantin, hendaklah
menubuhkan Jawatankuasa Kantin yang dianggotai oleh wakil-wakil guru, staf
sokongan dan murid. Saiz keahlian serta kekerapan mesyuarat ditentukan oleh
jawawankuasa ini. Jawatankuasa kantin adalah terdiri daripada :
Pengerusi
Pengetua atau Guru Besar
Naib Pengerusi
Guru Penolong Kanan (HEM)
Setiausaha
Guru Kantin
Ahli Jawatankuasa
Penolong Kanan Pentadbiran
Penolong Kanan Kokurikulum
Penyelia Petang
Wakil Guru
Wakil PIBG
Wakil Lembaga Pengurus Sekolah (Sekolah Bantuan
Modal)
Wakil Staf Sokongan
Wakil Murid
Peranan Jawatankuasa ini ialah ;
- membantu Pengetua atau Guru Besar dalam usaha membuat perancangan, pelaksanaan dan penilaian berkaitan dengan pengurusan kantin.
- menerima dan menyampaikan maklum balas dan cadangan daripada pihak murid, guru, staf sokongan, ibu bapa kepada Pengetua atau guru Besar tentang pengurusan kantin.
- menjalankan pelbagai aktiviti-aktiviti pendidikan dan kempen yang berkaitan dengan kantin.
- memastikan pelaksanaan Program Kendiri Kantin Sekolah dilaksanakan dengan baik.
1. PENYATAAN
DASAR :
Pengurusan Kantin Sekolah harus
dilaksanakan secara berterusan dan cekap. Dasar pengurusan kantin sekolah yang
diamalkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia pada masa kini adalah berpandukan
kepada arahan-arahan yang dikeluarkan dari semasa ke semasa seperti:
- Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 6/1967 : Panduan untukKesihatan Murid dan Kebersihan di Kantin Sekolah. K.P.8614/B/3/(2)
- Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 1/1981: Jualan Makanan dan Minuman di Kantin-Kantin Sekolah untuk murid-murid yang berbilang agama. K.P. 8786-39(41).
- Surat pekeliling Ikhtisas Bil 2/1983: Kantin Sekolah. KP 8591/Jld.ll(1)
- Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 6/98: Menjaga kesihatan pelajar di sekolah, (BS)8591/Jld.XIV(6).
- Surat Pekeliling : Penurunan kuasa MenandatanganiKerajaan dan pelantikan Jawatankuasa Sebut Harga. KP(S)10102/14/012(69).
- Surat Pekeliling 18 Ogos 2008 : Pelantikan Sebut Harga Di Sekolah- Sekolah Bukan Pusat tanggungjawab (PTJ). KPAK SEK/500-5 (18)
- Surat pekeliling 19 Sept 2008: Penurunan Kuasa Menandatangani Kontrak Bagi Sekolah-Sekolah Bukan Pusat Tanggungjawab (PTJ).
- Buku Panduan Pengurusan Kantin Sekolah 2008.
2. TUJUAN
:
Memastikan segala prosedur
berkaitan pengurusan kantin sekolah berjalan dengan cekap berpandukan
arahan-arahan yang disediakan oleh pihak Kementerian serta agensi-agensi yang
berkaitan seperti Kementerian Kesihatan dan Pihak Berkuasa tempatan. Pengusaha kantin
pula dapat melaksanakan peranan dan tanggungjawab sebagai pengusaha kantin
sekolah yang cemerlang.
3. PELAKSANAAN
DASAR :
Berpandukan Buku Panduan Pengurusan
Kantin Sekolah 2008
4. KAEDAH
PELAKSANAAN :
4.1 Kementerian
Pelajaran Malaysia memastikan aspek-aspek pengurusan kantin sekolah dipatuhi:
i. Pematuhan
perjanjian penyewaan dan pengurusan kantin sekolah dilaksanakan mengikut
prosedur dan spesifikasi yang ditetapkan.
ii. Mewajibkan
setiap pengusaha kantin sekolah menyediakan laporan harian pemeriksaan kendiri
kantin sendiri sebagai penarafan kendiri pemeriksaan kantin sekolah.
4.2 Kriteria
Pelaksanaan:
4.2.1 Penyediaan
Perolehan Penyewaan dan Pengurusan Kantin Sekolah.
i. Menyediakan
sebut harga
ii. Penubuhan
Jawatankuasa Pembuka Peti sebut Harga
iii. Jawatankuasa
Sebut Harga
iv. Perjanjian
Penyewaan dan Pengurusan Kantin sekolah
4.2.2 Pihak
pengurusan kantin sekolah akan memastikan segala proses prosedur berdasarkan
kepada elemen berikut:
i. Bangunan
dan kemudahan kantin sekolah
ii. Pengendali
makanan
iii. Makanan
dan minuman
iv. Kawalan
kebersihan dan keselamatan kantin
v. Pengurusan
kantin sekolah
5. TARIKH
KUATKUASA DASAR :
Pada tahun 1984 Berpandukan Buku Panduan kantin Sekolah yang dikeluarkan pada
tahun 1983.
No comments:
Post a Comment